Ethical Principles and Publication Policy
Türkiye Araştırmaları Dergisi, araştırma ve yayın etiği konusunda ulusal ve uluslararası standartları esas alır. Dergide yayımlanacak yazıların yayın sürecinde yazarların, hakemlerin ve editörlerin Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) ve World Association of Medical Editors (WAME) gibi uluslararası etik ilkelerine bağlı kalmaları; Basın Kanunu, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve YÖK Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi gibi ulusal standartlara uymaları, bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı eylemlerde bulunmamaları beklenir.
Başkalarına ait fikir, yöntem ya da benzer bir ögenin atıf gösterilmeden kısmen veya tamamen bilimsel araştırmalarda kullanılması intihal kapsamında değerlendirilir. Var olmayanı gerçeklik olarak yansıtmaya yönelik davranışta bulunmak ya da verilerin tahrif edilerek kullanımı bilimsel araştırma yöntemlerine aykırıdır. Bir araştırmanın tamamının ya da belirli kısımlarının aynen veya büyük oranda birden çok defa yayımlanması yayın etiğine aykırıdır. Türkiye Araştırmaları Dergisi’nde bahse konu türden etik ihlal içeren yazılar yayımlanmaz.
Yazarlar;
- a) iletmiş oldukları yazıların özgün nitelikte olduğunu,
- b) başkalarına ait her türlü ifade, bilgi, görüş ve bulgunun kaynağına eksiksiz atıf yaptıklarını,
- c) etik kurul izni gerektiren yazılarda izinle ilgili bilgi ve belgelere yer verdiklerini,
- d) mevcut metin, şekil ve belgelerin başkalarına ait telif haklarını ihlal etmediklerini,
- e) çalışmalarında herhangi bir potansiyel çıkar çatışmasının bulunmadığını taahhüt ederler.
Kabul edilen maddelere aykırı bir durumun ortaya çıkmasından ve etik ihlalinden doğacak her türlü yasal sorumluluk yazara aittir. Türkiye Araştırmaları Dergisi’nde yayımlanan yazılardaki görüşler, yazarların şahsi görüşleri olup
Hakemler;
- a) tarafsız ve nesnel değerlendirme yapar,
- b) yetkin olmadığını düşündüğü bir konuyla karşılaştığında ya da belirtilen süre içerisinde değerlendirmeyi tamamlayamayacağını düşündüğünde hakemlikten çekilir,
- c) değerlendirme sürecinde yazarla, bir diğer hakemle ya da ilgili üçüncü şahıslarla yazıya ilişkin etkileşimde bulunmaz.